Menu:

Entrades recentsCategories

Agenda PSM [32]
Mobilitat [21]
Opinió [19]
Think Global - Economia social [18]
Llengua i país [14]
General [14]
Corrupció [13]
Cultura [11]
Medi Ambient [8]
Patrimoni [7]
Economia i finançament [6]
Memòria Històrica [4]
Convivència i civisme [3]
Drets dels animals [3]
Dona [3]
Urbanisme [3]
Joventut [2]


Enllaços

PSM-Palma: agrupacions locals
- Coll d'en Rabassa
- Sant Jordi
PSM-Palma: blogs personals
- Magí Moranta
- Nanda Ramon
- Tomeu Amengual
- Web PSM-Palma
- Xesc Ramis
PSM-EN
- Biel Barceló
- Blogosfera PSM
- EFA-ALE
- Grup ALE-Verds (Europarlament)
- JEN-PSM
- Pere Sampol
- PSM al YouTube
En BLOC
- BLOC Mallorca
- Blogosfera BLOC
- Especial TORXA: 1 any a Palma
- Torxa Digital
Contacta per mail
- PSM Aj. de Palma
- PSM Fed. de Palma
- PSM Federació Illes
Canals de Facebook
- PSM-Mallorca
- PSM-Palma


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

Serà la reforma de la Platja de Palma, la solució per a ses Fontanelles?

psmpalma | 24 Setembre, 2008 12:39

Tot i tenir uns valors ecològics únics, la parcel·la en la que avui està situada la zona humida, va ser inclosa en els anys 80, com a un sòl urbanitzable. El motiu fou, probablement, la gran quantitat d’escombraries que s’han anat dipositant en aquests terrenys des dels anys 60. En aquells temps, els enderrocs de les construccions s’anaven dipositant a damunt de la zona humida, amb la clara intenció de reblanir els terrenys, possibilitant-hi la seva edificació.

Ses Fontanelles, la darrera zona humida de la Platja de Palma, les restes de l’antiga albufera del Prat de Sant Jordi, un petit oasis de verdor a dins de la zona turística amb més places hoteleres de l’illa de Mallorca ha estat, i encara és un terreny que pot caure en mans de l’especulació urbanística que ha assolat Mallorca en els darrers anys.

Malgrat tot, aquests terrenys han sobreviscut al desenvolupisme urbanitzador, aconseguint mantenir-se lliures d’edificació en ple segle XXI.

A principis de l’any 2000, l’empresa Aqua Magica, va interessar-se en l’edificació d’un centre comercial, amb 200 places comercials i 3.000 places d’aparcament, amb l’objectiu de “millorar i diversificar” l’oferta qualitativa de la zona turística.

L’any 2006, va constituir-se la Plataforma ses Fontanelles, formada per ecologistes, veïnats i comerciants de la zona, amb la intenció d’evitar-hi la construcció del centre comercial i, proposar-hi una zona verda per a l’esbarjo dels turistes i residents. En aquell temps, ja es començava a parlar de la conveniència de reconvertir la Platja de Palma, esponjant-la i creant noves zones verdes. No tenia sentit, crear zones verdes, i destruir-ne una de ja existent, tot i que amb un estat considerable de degradació. La Plataforma, va emprendre tota una sèrie de tasques divulgatives per a donar a entendre els valors ecològics de la zona, i plantejà al Consorci de la Platja de Palma, la conveniència de fer-hi una actuació en aquell indret, per dotar a la Platja de Palma d’un pulmó verd amb vegetació mediterrànea.

Un pic celebrades les eleccions municipals del 2007, l’equip de govern municipal en funcions (encara dirigit per Catalina Cirer i Javier Rodrigo de Santos), autoritzà la urbanització dels terrenys, donant la primera passa a la promotora per a edificar-hi el centre comercial. Però les màquines no varen entrar: els petits comerciants (PIMECO), varen interposar un recurs a l’Ajuntament, baix el fonament jurídic que a la Platja de Palma, existia una saturació de comerços i que, llei en mà, no donava peu a poder concedir noves llicències comercials. D’altra banda, al novembre de 2007, la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori, dirigida pel nacionalista Biel Vicens, va publicar el Decret Llei de mesures urgents de protecció del territori, suspenent la llicència urbanística atorgada per Catalina Cirer, fins que no es definís la reforma de la Platja de Palma, reforma que hauria de tenir en compte “els valors i les característiques mediambientals i de zona humida de ses Fontanelles”

Baix aquest Decret Llei, la Plataforma ses Fontanelles, va veure complides les seves aspiracions: impedir la construcció del centre comercial i posar-hi la conservació de la zona humida en l’agenda de la reforma de la Platja de Palma. Els promotors però, varen deixar ben clar que, demanarien indemnitzacions per haver suspès una llicència, que havia complit tots els tràmits administratius.

Al mes de febrer, el Consorci per a la Reforma de la Platja de Palma, va fer públic el concurs d’idees guanyador de la reforma. El guanyador, fou l’empresa holandesa West8, i en el seu projecte parlava de la protecció “integral” de ses Fontanelles. Les aspiracions d’ecologistes, veïnats i comerciants es veien satisfetes, amb un cert grau d’escepticisme. Perquè estam parlant tan sols d’un concurs d’idees, concurs que s’ha de plasmar en un projecte que sortirà a la llum a l’any 2010. Mentrestant, ecologistes i promotors, pressionen al Consorci, perquè les seves aspiracions quedin paleses en el projecte que realitzarà l’equip d’enginyers holandesos.

S’han salvat ses Fontanelles? Encara no, però la cosa ve per bon camí. Així i tot, no podem badar, són molts els interessos creats.

Categoria: Medi Ambient. Comentaris: (0). Retroenllaços:(0). Enllaç permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari