Menu:

Entrades recentsCategories

Agenda PSM [32]
Mobilitat [21]
Opiniˇ [19]
Think Global - Economia social [18]
Llengua i paÝs [14]
General [14]
Corrupciˇ [13]
Cultura [11]
Medi Ambient [8]
Patrimoni [7]
Economia i finanšament [6]
Mem˛ria Hist˛rica [4]
ConvivŔncia i civisme [3]
Drets dels animals [3]
Dona [3]
Urbanisme [3]
Joventut [2]


Enllaços

PSM-Palma: agrupacions locals
- Coll d'en Rabassa
- Sant Jordi
PSM-Palma: blogs personals
- MagÝ Moranta
- Nanda Ramon
- Tomeu Amengual
- Web PSM-Palma
- Xesc Ramis
PSM-EN
- Biel Barcelˇ
- Blogosfera PSM
- EFA-ALE
- Grup ALE-Verds (Europarlament)
- JEN-PSM
- Pere Sampol
- PSM al YouTube
En BLOC
- BLOC Mallorca
- Blogosfera BLOC
- Especial TORXA: 1 any a Palma
- Torxa Digital
Contacta per mail
- PSM Aj. de Palma
- PSM Fed. de Palma
- PSM Federaciˇ Illes
Canals de Facebook
- PSM-Mallorca
- PSM-Palma


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

Conclusions del F˛rum Social Mundial

psmpalma | 07 Febrer, 2009 09:10

Article de "el Periódico", a on es citen les conclusions d'aquesta trobada, fòrum d'idees alternatives al Fòrum Econòmic de Davos: un pic el capitalisme ha donat mostres de la seva feblesa, és el moment de plantejar alternatives serioses a aquest sistema.

FI DE LA GRAN CITA ANTIMUNDIALITZACIÓ AL BRASIL:
El Fòrum Social Mundial dóna per mort el vell capitalisme

L'heterogeni moviment no aconsegueix, però, articular una recepta alternativa

MÉS INFORMACIÓ: La lluita contra el canvi climàtic guanya protagonisme

ABEL GILBERT. BUENOS AIRES

La vuitena edició del Fòrum Social Mundial (FSM) va finalitzar ahir a Belém, la capital de l'estat brasiler de Pará, al cor de l'Amazònia, amb la certesa que la crisi econòmica planetària, que estava sent anunciada des del 2001, no es podrà resoldre amb les receptes conegudes. No obstant, i a causa de la multiplicitat de veus i propostes, l'FSM no va poder oferir una clara sortida alternativa a una realitat descrita en tons catastròfics.
Per començar, l'heterogeni moviment antiglobal, que aquests dies ha donat rèplica al Fòrum de Davos, tornarà a plantar cara el 2 d'abril vinent pels carrers de Londres, escenari de la pròxima reunió del G20, el grup dels països industrialitzats i en vies de desenvolupament, al qual no concedeix la legitimitat per reinventar el sistema.
Unes 100.000 persones van arribar a Belém per participar en les activitats. "El Déu Mercat ha fet fallida per falta de control", va dir davant d'ells el president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva. Les sentències dels líders socials i presidents de Veneçuela, Hugo Chávez; Bolívia, Evo Morales; l'Equador, Rafael Correa, i el Paraguai, Fernando Lugo, així com les dels dirigents socials i més de 2.000 conferenciants, van ser coincidents. "Se segueix afrontant la crisi amb les mateixes eines que la van provocar", va advertir Rafaela Bolinni, representant de la secció europea de l'FSM.
Però el diagnòstic comú no va habilitar l'elaboració d'un programa mínim. "La crisi ens obliga a millorar les nostres propostes", va reconèixer Fatima Mello, del comitè organitzador. Emir Sader, un assagista brasiler de forta prèdica al Fòrum, va ser més explícit: "És hora que vegem com s'ha de fer que el lema Un altre món és possible sigui portat a la pràctica. No n'hi ha prou d'intercanviar experiències entre militants de tots els continents".
Bernard Pinaud, de la francesa CCFD-Terre Solidaire, va explicar que una de les iniciatives que com a mínim va trobar consens va ser la de crear un organisme mundial per regular el sistema financer. Però de les expressions de desig a com posar-ho en pràctica hi ha una distància encara no recorreguda.

CANVIS VERTIGINOSOS
La celeritat amb què tenen lloc els esdeveniments durant els últims mesos desconcerta molts dels protagonistes d'aquests esdeveniments antiglobals. La mateixa setmana en què Belém va amalgamar dirigents, activistes i intel.lectuals, el president dels Estats Units, Barack Obama, va qualificar de "devastadora" la situació en què es troba el seu país i va considerar que els directius dels bancs privats són uns "pocavergonyes" per intentar adjudicar-se bons milionaris.
Jean-Pierre Leroy, de l'oenagé brasilera FASE, adverteix del fet que el corrent antiglobal encara necessita unificar criteris d'acció essencials. Els moviments socials estan marcats per un pensament fortament anticapitalista, mentre que els sindicats tradicionals aixequen banderes força més moderades. "Estan més preocupats per evitar que s'aprofundeixi la destrucció dels llocs de treball", va afegir.

 

Categoria: Think Global - Economia social. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari