Menu:

Entrades recentsCategories

Agenda PSM [32]
Mobilitat [21]
Opiniˇ [19]
Think Global - Economia social [18]
Llengua i paÝs [14]
General [14]
Corrupciˇ [13]
Cultura [11]
Medi Ambient [8]
Patrimoni [7]
Economia i finanšament [6]
Mem˛ria Hist˛rica [4]
ConvivŔncia i civisme [3]
Drets dels animals [3]
Dona [3]
Urbanisme [3]
Joventut [2]


Enllaços

PSM-Palma: agrupacions locals
- Coll d'en Rabassa
- Sant Jordi
PSM-Palma: blogs personals
- MagÝ Moranta
- Nanda Ramon
- Tomeu Amengual
- Web PSM-Palma
- Xesc Ramis
PSM-EN
- Biel Barcelˇ
- Blogosfera PSM
- EFA-ALE
- Grup ALE-Verds (Europarlament)
- JEN-PSM
- Pere Sampol
- PSM al YouTube
En BLOC
- BLOC Mallorca
- Blogosfera BLOC
- Especial TORXA: 1 any a Palma
- Torxa Digital
Contacta per mail
- PSM Aj. de Palma
- PSM Fed. de Palma
- PSM Federaciˇ Illes
Canals de Facebook
- PSM-Mallorca
- PSM-Palma


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

Cap a Europa amb els correfocs...

psmpalma | 25 Marš, 2009 10:30

Dia 27 de març, es cel·lebra l'assamblea general de l'Aliança Lliure Europea (ALE) o de l'European Free Alliance (EFA), com us estimeu més anomenar-la. L'ALE és un partit de partits europeus, al que pertany el PSM, juntament amb altres forces nacionalistes de l'estat (Esquerra, EA, BNG, CHA) i altres forces de minories nacionals de la resta d'Europa (Escòcia, Gal·les, Occitània, Flandes,...)

Des del PSM, presentarem una proposta de ressolució, perquè el Parlament Europeu, a través de l'ALE, reconegui l'especifitat de la figura dels focs a la Mediterrània, i es puguin conservar els correfocs, així com els coneixem.

Aquí podràs veure el contingut de la proposta de ressolució.

Moció del PSM-Entesa Nacionalista a l'Aliança Lliure Europea, a favor de l'ús d'elements de foc a les festes populars de la Mediterrània.


 

La pirotècnia ha esdevingut patrimoni popular als Països Catalans, Sardenya, Sicília, Còrsega, a Malta, i en general, a tota la Mediterrània europea. Les àrees d'influència de les ciutats de Nàpols i València en són dos dels pols més importants, tant de fabricació com d'ús. Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura mediterrània. Avui es manté viva la tradició amb milers d'actes de foc anuals, per part de centenars de grups de dimonis, diables, bèsties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d'història.


 

Moltes festes de la Mediterrània occidental, corren perill per mor de la directiva europea 2007/23/ce sobre articles pirotècnics.


 

L'aprovació d'aquesta Directiva, i la no adaptació per part dels estats de les peculiaritats de cada una d'aquestes festes, podria significar:


 
  1. La desaparició de les colles infantils de dimonis i bestiari de foc ja que no es podrà fer servir material pirotècnic fins els 12 anys i amb moltes restriccions (Article 7/ Punt 1.a).

 
  1. Que el públic no podrà participar activament als correfocs perquè s'augmenten les distàncies de seguretat de forma desmesurada (8 metres per les carretilles i 15 metres pels sortidors)(Annex 1 /Punt 5.A.1).

 
  1. Fer desaparèixer vàries mostres culturals que identifiquen als Països Catalans com a poble.

 
  1. Un menyspreu a la cultura mediterrània on el simbolisme del dimoni i del foc són protagonistes de la nostra identitat.

 

Per aquest motiu, l'Aliança Lliure Europea i els seus representants al Parlament Europeu es comprometen a:


 

Categoria: Cultura. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari