Menu:

Entrades recentsCategories

Agenda PSM [32]
Mobilitat [21]
Opiniˇ [19]
Think Global - Economia social [18]
Llengua i paÝs [14]
General [14]
Corrupciˇ [13]
Cultura [11]
Medi Ambient [8]
Patrimoni [7]
Economia i finanšament [6]
Mem˛ria Hist˛rica [4]
ConvivŔncia i civisme [3]
Drets dels animals [3]
Dona [3]
Urbanisme [3]
Joventut [2]


Enllaços

PSM-Palma: agrupacions locals
- Coll d'en Rabassa
- Sant Jordi
PSM-Palma: blogs personals
- MagÝ Moranta
- Nanda Ramon
- Tomeu Amengual
- Web PSM-Palma
- Xesc Ramis
PSM-EN
- Biel Barcelˇ
- Blogosfera PSM
- EFA-ALE
- Grup ALE-Verds (Europarlament)
- JEN-PSM
- Pere Sampol
- PSM al YouTube
En BLOC
- BLOC Mallorca
- Blogosfera BLOC
- Especial TORXA: 1 any a Palma
- Torxa Digital
Contacta per mail
- PSM Aj. de Palma
- PSM Fed. de Palma
- PSM Federaciˇ Illes
Canals de Facebook
- PSM-Mallorca
- PSM-Palma


Sindicació

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3


Maquetació:

Pau Genestra

"S'ha de fer un model social amb la multiculturalitat, basat en el catalÓ"

psmpalma | 17 Maig, 2009 15:53

Entrevista de Tribuna Mallorca a Biel Riera, secretari general de la Federació del PSM-Palma.

El secretari general del PSM-EN a Palma, Biel Riera, ja fa tres mesos que ocupa aquest càrrec, concretament va ser el 14 de febrer quan Biel començà les seves feines com a secretari general. Tres mesos que Riera qualifica d'interessants, gratificants, de vegades cansats, però il·lusionants. Segons ell, un dels aspectes més preocupants a Ciutat és la cohesió social.

 

Quina és la seva valoració dels tres primers mesos com a secretari general del PSM-EN a Palma?

Molta feina, molt interessant, i també molt gratificant. Hi ha hagut moments de cansament, però són d'il·lusió, il·lusió perquè hi ha un projecte i perquè entenem que el PSM a Palma es consolidarà a Ciutat i podrem fer els canvis que nosaltres volem.

 
Quins temes són els que més li preocupen de Palma?

És necessari treballar per aconseguir una cohesió social real, tenim una arribada de nouvinguts, problemes lingüístics, culturals, d'identitat... I per tant s'ha de fer una feina important per fer un model social, amb aquesta multiculturalitat, basat en la cultura i la llengua catalana. La cohesió social és fonamental per al futur de qualsevol societat. Un altre aspecte és que Son Ferriol o Son Sardina, per exemple, tenen uns elements d'identificació específics, i per això han de tenir una sobirania específica. També resulta imprescindible que els ciutadans participin políticament, i evidentment em preocupen els temes mediambientals, de mobilitat i de protecció social. Aquest últim és un dels eixos fonamentals d'una política d'esquerres ben aplicada.
 
Pensa que l'actual crisis està afectant a la cohesió social?

Encara no tenim greus problemes de cohesió, una crisi econòmica pot afectar les diferències socials. Encara no és el cas, però s'ha de fer l'esforç perquè els ciutadans de Palma entenguin que formen part d'una mateixa realitat cultural. El risc de conflicte social l'estam reduint en un màxim, i estam preparant una societat amb més capacitat d'envestir amb optimisme el futur.
 
I arran d'aquesta situació econòmica el català surt perjudicat?

Això és una realitat, ara hi ha prop una manifestació en contra del català. És ridícul aquest plantejament, perquè es fa una suposada defensa d'un idioma que no té cap perill en absolut, el castellà.  El castellà està creixent a nivell internacional, no entenem aquest creuada. És evident que hi ha un atac directe de l'ús quotidià, social a Balears, per això hem de lluitar i convèncer a tothom de la importància de la cultura i la llengua catalana.
 
El Bloque Nacionalista Galego (BNG) transmetrà les iniciatives del PSM- EN a Europa, què li sembla?

És una alegria tenir aquests amics, d'arreu de l'Estat. Això ens permetrà dur propostes en positiu a Europa, sortir de l'àmbit de Ciutat. És molt important. D'altra banda lament un poquet que sigui a través del BNG  i no pugui ser a través d'altres forces més properes. Satisfacció i alegria, així com decepció profunda perquè no ha pogut ser amb altres forces.

Ahir Camilo Nogueira xerrava a l'Escola de Formació "Ara toca, ara Europa", com va ser l'encontre?

Nogueira ha estat eurodiputat i té un coneixement de la realitat europea directe. És una persona molt preparada, de gran trajectòria política, que començà a la dictadura amb acció política en la clandestinitat, amb una visió i criteris polítics molt clars, i es fa molt entenedor. Va parlar de molts aspectes. Remarcà que la Unió Europea  és important per a nosaltres com a unió d'Estats. Per això no ser-ho és un problema. El reconeixement de la nostra llengua difícilment es farà si l'Estat espanyol realment no considera llengües el català, gallec... Aquí, a l'Estat espanyol, sols hi ha una llengua. Va quedar molt clar que la UE té clar el reconeixement d'una altra llengua sempre que l'Estat ho demani i ho reconegui. Ara bé, ara per ara això no és així i és un dels problemes de la UE actual. El que és clar és que la UE és un element molt positiu, per a tothom.

Quins temes porta entre mans i quins desenvoluparà al llarg d'aquest any?

La feina prioritària és d'implantació territorial, participació directa de militants, simpatitzants, i fins i tot votants en l'acció política. L'únic camí que ens donarà un bon resultat per evitar tenir dos grups, la societat en general i la classe política. És un fracàs total sentir que hi ha gent que no vol saber res de política i ho diu orgullós. Els partits hem de fer un esforç d'implicar els ciutadans en la decisió política i és l'única manera d'evitar aquesta dissociació: els partits no van en la línia del que la gent demana o requereix. També amb un control directe desapareixeran els cassos lamentables de corrupció.


Categoria: Opiniˇ. Comentaris: (0). Retroenllašos:(0). Enllaš permanent
« Comentari posterior | Comentari anterior »

Comentaris

Publica el teu comentari